Staatssecretaris van Rijn spreekt prof dr Anne Goossensen toe

Aansluitend op een lezing op 6 oktober te Gouda – in het kader van de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg 2016 – werd een videoboodschap van staatssecretaris Van Rijn getoond, die lovende woorden sprak.

Kwaliteit van leven, als het leven pijn doet

Centraal staat het thema Kwaliteit van leven, als het leven pijn doet. Wat is voor u kwaliteit van leven als eindigheid een rol speelt? Maak kennis met palliatieve zorg bij u in de buurt, ga met elkaar in gesprek en ontdek wat er mogelijk is. Het kan u helpen na te denken over wat u belangrijk vindt in de laatste fase van uw leven. Naast het bezoeken van activiteiten kunt u ook de verhalen van patiënten, naasten en professionals op de website van Agora lezen.

Activiteiten in uw regio

De Internationale Dag van de Palliatieve Zorg wordt dit jaar voor de 12e keer georganiseerd. Diverse organisaties verzorgen activiteiten op (en rond) deze dag, op verschillende locaties in Nederland. Zo zijn er themabijeenkomsten, minisymposia, een café doodgewoon en worden er films en documentaires vertoond.
Op de website van het Netwerk Palliatieve Zorg in uw regio kunt u zien welke activiteiten bij u in de buurt georganiseerd worden en voor welke doelgroep.

Wat is palliatieve zorg?

Palliatieve zorg is een benadering in zorg en welzijn die gericht is op het bieden van zorg en ondersteuning aan mensen die niet meer beter worden, en aan hun naasten. De zorg is niet gericht op genezing, maar op het bieden van een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven aan patiënten en naasten, zodat zij kunnen leven tot het einde en een waardig stervensproces hebben. Naast het lichamelijke aspect omvat palliatieve zorg ook de sociale, psychische en spirituele dimensies van het leven. De zorg kan onder meer thuis plaatsvinden, maar ook in hospices of verpleeghuizen.

Bron: Zorgethiek.nu